Temelji crkve Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru postavljeni su 1993. godine, na zahtev meštana koji su naseljavali centar Zlatibora, ali i izbog potreba sve većeg broja turista.

Glavni građevisnki radovi ovog hrama, čiji su projekat uradile arhitekte Aleksandar Radojević i Borivoje Anđelković, završeni su 2005. godine, kada je episkop žički Hrizostom osveštao krst na kupoli hrama.

Po svom arhitektonskom konceptu ova crkva predstavlja složenu kombinaciju različitih stilova. Hram se ističe po svojoj lepoti i monumentalnosti.

Centralna prostorna organizacija kupolnog hrama sa trodelnim oltarskim prostorom na istočnoj strani i prostranom pripratom nadvišenom zvonikom preuzeta je sa zadužbina vladara svetorodne loze Nemanjića.

Oslikavanje unutrašnjosti crkve povereno je profesoru Vidoju Tucoviću, dok je projekat parohijskog doma uradio arhitekta Branko Ignjatović.

Zlatiborski hram Preobraženja Gospodnjeg osveštan je 2013. godine.

Pravoslavni hram na Zlatiboru možete posetiti svakog dana, a više informacija o crkvi i njenom istorijatu može Vam pružiti sveštenstvo crkve.

Kontakt telefon za informacije: +381 31 845 626

Izvor-foto: TO Zlatibor